OPTIMALISASI BIAYA MINIMUM DALAM PEMENUHAN ASUPAN KEBUTUHAN GIZI MAKANAN ANAK USIA SEKOLAH DENGAN METODE SIMPLEKS
DOI:
https://doi.org/10.55719/mv.v4i1.353Keywords:
Optimalisasi, Biaya Minimum, Anak Usia Sekolah, Angka Kecukupan Gizi (AKG), Metode SimpleksAbstract
School-age children are the initial capital of a country because they are the next generation who will determine the quality of the country in the future. At school age children, a balanced nutritional intake in their diet must be fulfilled because it greatly affects the cognitive growth of children because school age children are still vulnerable to nutritional problems. Parents' low knowledge of nutrition is accompanied by a low economic level, which has an impact on limited costs to meet the balanced nutrition of their children. In this study, a minimum cost optimization model will be formed to fulfill the nutritional intake of food for children in accordance with the standard Nutritional Adequacy Ratio (RDA) using the simplex method with the help of the POM-QM application. The results of the study obtained the form of the optimization model, namely, Z = which was obtained on the fifth combination menu. The optimal combination of food ingredients is which is 210.2327 grams of rice, is 569.4991 grams of cassava leaves, is 0 grams of tempeh, is 128.6347 catfish, is 45.8144 papayas. grams and which is 0 grams of milk. With a minimum fee of IDR 9,335.685, rounded up to IDR 9,300 per day.
Downloads
References
[2] S. Sudirman and A. Yani, “Hubungan Pengetahuan Orang Tua Terhadap Status Gizi Pada Anak Balita,” 2019, doi: 10.31227/osf.io/gyev8.
[3] L. A. A. Wiradnyani, I. L. Pramesthi, M. Raiyan, S. Nuraliffah, and Nurjanatun, Gizi dan Kesehatan Anak Usia Sekolah Dasar. 2016.
[4] Laporan Nasional Riskesdas, “Laporan_Nasional_RKD2018_FINAL.pdf,” Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan. p. 198, 2018, [Online]. Available: http://labdata.litbang.kemkes.go.id/images/download/laporan/RKD/2018/Laporan_Nasional_RKD2018_FINAL.pdf.
[5] D. Ratnasari and L. Purniasih, “Status Gizi dan Pola Konsumsi Makanan Anak Usia Sekolah (7-12 Tahun) di Desa Karangsembung,” J. Ilm. Gizi dan Kesehat., vol. 1, no. 1, 2019.
[6] A. Wijaya, Pengantar Riset Operasi, 3rd ed. Jakarta: Mitra Wacana Media, 2013.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Penulis yang mempublikasikan jurnalnya di MathVision harus setuju dengan:
- Penulis memiliki hak cipta dan memberikan hak jurnal untuk publikasi pertama dengan karya yang secara simultan dilisensikan di bawah Lisensi Creative Commons yang memungkinkan orang lain untuk berbagi karya dengan pengakuan kepenulisan karya dan publikasi awal dalam jurnal ini.
- Penulis dapat membuat perjanjian kontrak tambahan yang terpisah untuk distribusi non-eksklusif dari versi jurnal yang diterbitkan dari karya tersebut (misalnya, mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan atas publikasi awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk memposting pekerjaan mereka secara online (mis., Dalam repositori institusional atau di situs web mereka) sebelum dan selama proses pengiriman, karena dapat menyebabkan pertukaran yang produktif, serta kutipan yang lebih awal dan lebih besar dari karya yang diterbitkan