ANGKA LEMPENG TOTAL BAKTERI IKAN KUNIRAN DAN IKAN TONGKOL ASAP DI PASAR BARU TUBAN

Authors

  • Sriwulan Sriwulan Universitas PGRI Ronggolawe
  • Isaiah Imam Murtadho Universitas PGRI Ronggolawe
  • Isaiah Imam Mawardi Universitas PGRI Ronggolawe
  • Hana Dwi Andayani Universitas PGRI Ronggolawe
  • Yuni Alina Universitas PGRI Ronggolawe
  • Nia Nurfitria Universitas PGRI Ronggolawe

DOI:

https://doi.org/10.55719/Binar.2022.1.1.29-33

Keywords:

Smoked fish, microbiological quality, Pasar Baru Tuban

Abstract

Smoked fish is one of the product based fish in Tuban Regency. Smoked fish is widely sold in traditional markets in Tuban Regency, one of which is Pasar Baru Tuban. Smoked fish production carried out by smoked fish producers in Tuban is mostly done traditionally, so the quality is not guaranteed and less hygienic. One of the important quality parameters is the microbiological parameter based on the total bacterial plate number. The purpose of this study was to determine the total plate number of bacteria in smoked fish in Pasar Baru Tuban. This research is an exploratory descriptive study which was carried out through several stages, namely sampling (tongkol smoked fish and kuniran smoked fish) taken from smoked fish traders in Pasar Baru Tuban, preparation of tools and materials, serial dilution, isolation of bacteria, and counting the total number of bacteria plates. The results obtained in this study are the Total Bacterial Plate Number of smoked kuniran fish is 1.2 X 105 cfu/gram and the Total Bacteria Plate Number of tongkol smoked fish is 1,5 X 105 cfu/gram.. The conclusion of this study is that the total bacterial plate count of smoked fish meet the SNI for smoked fish products.

Downloads

Download data is not yet available.

References

H. W. Canta, “Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Hasil Tangkapan Ikan di Jawa Timur Tahun 2016 dengan Menggunakan Regresi Linier Berganda.” Institut Teknologi Sepuluh Nopember, 2018.

T. Tajerin, M. Manadiyanto, and S. A. Pranowo, “Analisis profitabilitas dan distribusi pendapatan usaha penangkapan ikan menggunakan pukat cincin mini di Kabupaten Tuban, Jawa Timur,” J. Penelit. Perikan. Indones., vol. 9, no. 6, pp. 23–34, 2017.

I. N. Aji, B. A. Wibowo, and A. Asriyanto, “Analisis Faktor Produksi Hasil Tangkapan Alat Tangkap Cantrang Di Pangkalan Pendaratan Ikan Bulu Kabupaten Tuban,” J. Fish. Resour. Util. Manag. Technol., vol. 2, no. 4, pp. 50–58, 2013.

U. Usamah, “Analisis Produksi Ikan Demersal yang di Daratkan di Kabupaten Lamongan dan Tuban Jawa Timur.” Universitas Brawijaya, 2019.

B. P. S. Tuban, “Kabupaten Tuban dalam angka.” Tuban: BPS Kabupaten Tuban, 2020.

A. A. Prihanto, A. A. Jaziri, and A. C. Intyas, “Peningkatan pendapatan rumah tangga pengolah ikan asap di Sumurgung, Kabupaten Tuban melalui introduksi alat pengasap ikan sistem tertutup,” J. Innov. Appl. Technol., vol. 5, no. 2, pp. 920–924, 2019.

M. F. Ma’ruf, “Pemberdayaan Masyarakat Pesisir Melalui Program Pemberdayaan Masyarakat Pesisir Dan Pantai Di Kabupaten Tuban.”

F. Alfian and T. Akbar, “Strategi Pengelolaan Sumber Daya Alam Kawasan Perdesaan Berbasis Perikanan di Kabupaten Gresik dan Tuban,” MUHARRIK J. Dakwah Dan Sos., vol. 3, no. 01, pp. 55–72, 2020.

J. Sirait and S. H. Saputra, “Teknologi Alat Pengasapan Ikan dan Mutu Ikan Asap,” J. Ris. Teknol. Ind., vol. 14, no. 2, pp. 220–229, 2020.

F. Swastawati, T. Surti, T. W. Agustini, and P. H. Riyadi, “Karakteristik kualitas ikan asap yang diproses menggunakan metode dan jenis ikan berbeda,” J. Apl. Teknol. pangan, vol. 2, no. 3, 2013.

M. I. Joesidawati and A. W. Nuruddin, “Uji Kinerja Alat Pengasapan Ikan ‘EFHILINK,’” Fish. J. Perikan. dan Ilmu Kelaut., vol. 1, no. 2, 2019.

E. Susanto, “Mempelajari kinerja alat pengasap ikan tipe cabinet dan pengaruhnya terhadap mutu ikan asap,” War. Ind. Has. Pertan., vol. 31, no. 01, pp. 32–38, 2014.

F. Swastawati, B. Cahyono, and I. Wijayanti, “Perubahan karakteristik kualitas ikan tongkol (Euthynnus affinis) dengan metode pengasapan tradisional dan penerapan asap cair,” Info, vol. 19, no. 2, pp. 55–64, 2018.

R. R. Ghazali and F. Swastawati, “Analisa tingkat keamanan ikan manyung (Arius thalassinus) asap yang diolah dengan metode pengasapan berbeda,” J. Pengolah. dan Bioteknol. Has. Perikan., vol. 3, no. 4, pp. 31–38, 2014.

M. N. Mailoa, E. Lokollo, D. M. Nendissa, and P. I. Harsono, “Karakteristik mikrobiologi dan kimiawi ikan tuna asap,” J. Pengolah. Has. Perikan. Indones., vol. 22, no. 1, pp. 89–99, 2019.

A. D. Sutrisno, W. P. Widjaja, and W. Q. Salam, “Pendugaan Umur Simpan Ikan Asap Menggunakan Jenis Asapa Tempurung Kelapa dan Jenis Ikan Air Tawar,” Pasudan Food Technol. J., vol. 7, no. 2, 2020.

L. Kadir, “Pengaruh Suhu Dan Lama Penyimpanan Terhadap Jumlah Kandungan Bakteri Dan Kualitas Fisik Ikan Tongkol Asap (Euthynnus afinis): Penelitian eksperimental laboratoris.” UNIVERSITAS AIRLANGGA, 2003.

S. H. Rumakat, “Cemaran Bakteri Berdasarkan Angka Lempeng Total Pada Ikan Asap Di Pasar Batu Merah Ambon.” IAIN Ambon, 2020.

E. L. Y. KARIMELA and J. A. Mandeno, “Angka Lempeng Total Plate Count Pada Beberapa Unit Pengolahan Ikan Asap Pinekuhe Di Kabupaten Sangihe,” J. Ilm. Tindalung, vol. 5, no. 2, pp. 49–53, 2019.

I. Octalifvia, “Analisis Bioekonomi Sumberdaya Ikan Kuniran (Upeneus Moluccensis) Di Tempat Pelelangan Ikan (TPI) Palang, Kabupaten Tuban, Jawa Timur.” Universitas Brawijaya, 2017.

A. Purwanto, N. Suhartatik, and M. P. S TP, “Angka Lempeng Total Ikan Kakap Merah (Lutjanus Malabaricus) Dipengaruhi Oleh Konsentrasi Asap Cair Dan Kadar Garam Selama Penyimpanan.” Universitas Muhammadiyah Surakarta, 2014.

P. W. Widhiastuti, “Uji Angka Lempeng Total Dan Identifikasi Staphylococcus Aureus Pada Ikan Tuna Asap Di Pasar Kedonganan.” Politeknik Kesehatan Denpasar, 2019.

F. Siolimbona, “Analisis Kandungan Angka Lempeng Total Bakteri Pada Ikan Tongkol (Euthynnus affinis) Dengan Menggunakan Tempurung Pala dan Kenari.” IAIN Ambon, 2019.

J. Kadariya, T. C. Smith, and D. Thapaliya, “Staphylococcus aureus and staphylococcal food-borne disease: an ongoing challenge in public health,” Biomed Res. Int., vol. 2014, 2014.

A. Rajkovic et al., “Detection of toxins involved in foodborne diseases caused by Gram‐positive bacteria,” Compr. Rev. Food Sci. Food Saf., vol. 19, no. 4, pp. 1605–1657, 2020.

J. W.-F. Law, N.-S. Ab Mutalib, K.-G. Chan, and L.-H. Lee, “Rapid methods for the detection of foodborne bacterial pathogens: principles, applications, advantages and limitations,” Front. Microbiol., vol. 5, p. 770, 2015.

Downloads

Published

2022-07-31

How to Cite

Sriwulan, S., Murtadho, I. I., Mawardi, I. I., Andayani, H. D., Alina, Y., & Nurfitria, N. (2022). ANGKA LEMPENG TOTAL BAKTERI IKAN KUNIRAN DAN IKAN TONGKOL ASAP DI PASAR BARU TUBAN. Biology Natural Resources Journal, 1(1), 29–33. https://doi.org/10.55719/Binar.2022.1.1.29-33

Issue

Section

Articles